Piti alkaa soveltamaan ohjetta, kun en ensin tarkistanut, löytyykö kaapista kaikkia leivontatarvikkeita. Nestemäärä tuli puolta suuremmaksi, pomeranssin kuorta ei löytynyt, öljy oli yllättäen loppu, vaihdoin vehnäjauhot hiivaleipäjauhoihin. Tähän taikinaan meni:

  • 5 dl rasvatonta piimää
  • 5 dl vettä (huuhtelin vedellä piimäpurkin)
  • pala hiivaa
  • reilu 1 tl suolaa
  • reilu 1 tl anista
  • reilu 1 tl fenkolia

1140603.jpg ... anis ja fenkoli kävivät huhmareen kautta, ennen taikinanesteeseen lisäämistä ... tontut sekoittivat ja sekoittivat...

  • 5 dl ruisjauhoja
  • sopivasti hiivaleipäjauhoja
  • n. 100 g margariinia sulatettuna

Siinä vaiheessa, kun olisi pitänyt antaa taikina isompien alustettavaksi, pienin tonttu alkoi kiljumaan ja huutamaan, eikä hommista meinannut tulla enää yhtikäs mitään. Päiväuninukuttelujen jälkeen leivonta jatkui.

Heh... heh! Jotain meni vikaan, kun limput olivat vähän lehmän läjä tyyppisesti littanoita. Vähän kaunistui limppu, kun laitoin sen punaisen liinan päälle koriin.

1140601.jpg Onneksi lopputaikinasta tuli leivottua sämpylöitä. Ne onnistuivat paremmin :).

1140587.jpg Ilmeisesti hiivan suhde nesteeseen oli sämpylöihin sopivampi ja limppu olisi kaivannut enemmän hiivaa. Tai sitten se ylimääräinen tauko taikinaa tehdessä.

Paistoin limppuja uunin alaosassa 200 asteessa noin 40 min, sämpylöitä 225 asteessa uunin keskiosassa noin 15 min.