1862856.jpg Kysäisin lapsilta ohimennen, että "minkälaisia sämpylöitä äiti leipoisi". Vastaus tuli nopeasti: "Puolukka!" Olisihan se pitänyt arvata. Puolukkasämpylöitä, välillä vähän jauhoja ja leseitä muutellen, on leivottu peräjälkeen jo muutaman kerran. Kaikki lähti siitä, kun piti vähän tyhjentää pakastinta ja etummaisena oli puolukkapussi. Tänään puolukkasämpylöissä oli:

  • 15 dl vettä
  • 3 dl pakastepuolukoita
  • 50 g hiiva
  • 1½ tl suolaa
  • 2 dl kauraleseitä (tai moniviljaleseitä)
  • 2 dl kaurahiutaleita (tai aamupuuron jämä)
  • 5 dl ruisjauhoja
  • 1 dl rypsiöljyä
  • vehnäjauhoja

Vesi, johon on laitettu pakastepuolukat, lämmitetään käden lämpöiseksi. Lisätään kaikki ainekset sekoittaen. Alustetaan vehnäjauhoilla sopivaksi, kunnes taikina irtoaa taikinakulhosta. Annetaan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi. Leivotaan sämpylöiksi. Kohotetaan ja paistetaan 225 asteessa noin 15-18 min.

Nyt puolukkapussi on vihdoin syöty tyhjäksi. Täytynee vaihtaa puolukkasämpylät ensikerralla toiseen reseptiin ;).

 1862844.jpg Heti uunituoreeltaan näihin ei päässytkään käsiksi. Sain idean, että meillä on puolukkabileet. Vasta, kun kaikki olivat koolla, poltettiin puolukkakynttilää ja syötiin puolukkasämpylöitä :D.