Vesisateen ropina ja muualta talosta kaikuneet siivousäänet herättivät aattoaamuun. Paljon oli jäänyt vielä kesken ja univelkaa oli. Viimeistelyt olivat vierähtäneet aamu puoli viiteen! :o.

9 vuotias heräsi 9.30...  joulupukin kuuma linjan äänet alkoivat kuulua. 5 vuotias heräsi 9.50 ja liittyi siskonsa seuraan. Esikoinen heräsi 10.20 ja tuli pöydän päätyyn, mistä näki puuron keittoa ja kuumaa linjaa sopivasti.

Puuron keitto. Tonttulakki päässä hämmentelin puuroa, kunnes muistin, että margariini piti kipaista vielä ostamassa. Hämmennystontun vuoronvaihto. Esikoinen jatkoi puuron keittoa.

20111224puuro.jpg

Joulupuuro. 5 vuotias kysyi moneen kertaan, jaettaisiinko kaikille manteli? Viime joulusta muisti, että isosisko vahti mantelia tarkkasilmäisenä ja saattaisi ottaa puuroa taas ensimmäisenä. Varamantelit unohtuivat kuitenkin, kun ensimmäisellä kierroksella mantelia ei saanut kukaan. Santsikierroksella manteli osui kuitenkin taas 9 vuotiaalle.

"Kyllä oli hyvää ja olihan se hyvää, kun mä itse keitin", sanoi esikoinen. :)

Piti laittaa televisiosta joulurauhan julistus, mutta Tonttu Toljanterin viimeinen kalenterijakso oli alkamassa. Koko perhe katsoi :)). Olipa kiva, tonttulaankin tuli joulu :).

Pikasiivous venyikin pidemmäksi... sänkyjen petausta, mies pesi olohuoneen lattioita. Ylimääräisiä tavaroita piti laittaa piiloon. Tämä arvattiin, tekemättömät työt löytyivät kuitenkin edestä. Onneksi esikoinen oli auttavaisella tuulella.

Kalkkunarullan paisto. Kalkkunarulla laitettiin 9 v. ja 5 v. avustuksella uuniin. 9 vuotias ihmetteli, kun paistovahti ponnahti uunipussiin laittaessa ylös. "Miks toi tuli tuolta?". "Valmis!", kiljahdin vastaukseksi. "E-eikä ole" :D.

20111224leivat.jpg

Kinkkuleivät nälkäisille siivoajille klo 15.30. "Ensi vuonnahan me ollaan siivoukset tehty taas aikaisemmin? ;) ...juu, taas ollaan."

Kuusen jalan haku. Lyhty ja taskulamppu pienempien lasten käsissä ja tonttulakit päässä kellariin. 12 vuotias yllätti tulemalla mukaan, vaikka ensin kysyttäessä ei ollut tulossa. Valoja ei kellariin pitänyt laittaa, kuusen jalka piti löytää vain omia pikkuvalojen avulla. 12 v. laittoi kuitenkin vahingossa valot, eikä porukka jaksanut odottaa valojen uudelleen sammumista. Kotiin päästyämme, esikoinen ihmetteli, miksi hänelle ei ollut sanottu mitään... olisi yllättäen hänkin tahtonut mukaan.

Kuusen koristelu. Isä kantoi kuusen parvekkeelta olohuoneeseen. Olipa tuuhea, ei meinannut mahtua ovesta. Sahaukset, kuusi pystyyn ja lapset koristeluhommiin. 15 v. ja 12 v. häärivät pääjehuina. Isä laittoi tähden paikoilleen.

Lanttu - ja porkkanalaatikon ainekset olivat kiehuneet muun touhun ohessa... laatikot uuniin.

Jouluruoka. Klo 20 pöytä oli katettuna. Lapset odottelivat pukkia. Kaikki laatikot  ja kalkkuna maistuivat :).

Joulupukin odotusta. "Onko se pukki tullut koskaan näin myöhään?" Kello oli jo yli kymmenen illalla.

 Joulupukin merkkivalo. Parvekkeelle piti laittaa valo, minnepäin pukin piti vielä suunnata. Siivousten ohessa isä oli löytänyt joululahjalyhdyn kahden-kolmen vuoden takaa. Lyhty pääsi ensikertaa käyttöön. 5 v. kantoi tulitikut, 9 v. kantoi lyhdyn, 15 v. sytytti lyhdyn ja muu porukka hengaili muuten vain mukana :). Kesken kaiken 5 vuotiaalle tuli pissahätä. Juuri kun oli juoksemassa vessaan, olikin jo pukki ovella. Isä vastaanotti lahjasäkit, kun pukilla oli niin kiire.

5 vuotiaalle tuli pettymys, kun pukki ei tullut sisälle. Olisi tahtonut antaa pukille tarhassa värittämänsä joulupukin kuvan. Lohduttelimme, että jos vaikka lähetettäisiin kuva pukille kirjeessä.

Joululahjojen jako. Lapset jakoivat lahjat. 5 vuotias piti houkutella mukaan, kun vieläkin harmitti pukin nopea käynti. Kun ensimmäisestä lahjasta paljastui Pet Shop -ötököitä, harmitus unohtui. "Tää on mun paras lahja!", iloitsi 5 vuotias moneen kertaan, vaikkei ollut muita lahjoja vielä edes avannutkaan.

Suosikkilahjat tänä vuonna:

  • 15 v. kamera
  • 12 v. tuubihuivi ja korut
  • 9 v. aarrekivietsintä 
  • 5 v. Pet Shopit

Onneksi tuli tarkistettua lahjasäkin pohja. Kun lahjakääreitä oltiin laittamassa roskikseen, löytyi pussin pohjan kulmasta vielä yksi pieni paketti. 12 vuotiaan H&M -lahjakortti olisi saattanut päätyä roskikseen, ettei olisi oltu tarkkoina :o.

Jälkiruokakahvit. Kaneliomenajäätelöä, pipareita ja joulukahvia. Vieläkin oltiin ähkyinä jouluateriasta. Jäätelöjälkiruoka tuntui kuitenkin sopivalta herkulta.

Isän ja äidin lahjat. Lasten lahjatohinan aikana ei oltu vielä avattu omia lahjoja. Ne oli kiva avata myöhemmin. Lapsetkin ehtivät lahjoja ihmettelemään.

Lahjojen tutkimiset ja yhdessä oleilut jatkuivat aamu kolmeen asti... kaksi vanhinta lasta jatkoivat vieläkin pidempään, neljään?