Lapset olivat heränneet jo ajoissa lastenohjelmille. Vanhemmat nukkuivat puoli kymmeneen. Viimeistelyvalvojaisissa meni myöhään (tai pikemminkin aikaiseen klo 03 nukkumaan).

Puuron keitto. Samalla kiehuivat porkkana- ja lanttulaatikoiden ainekset. Viimeiset luukut aukaistiin kalentereista. Kahden vanhemman lapsen pallopalapelien osat olivat menneet sekaisin. Löytyi lopulta, kun toisen pallossa oli ylimääräisiä paloja.

Puurohetki. Kuultiin 7 v. kirjoittama joulusatu ikkunan välissä asustavista tontuista. Äiti sai mantelin!

Kalkkunarullan paisto. Mittari kylkeen, paistopussiin ja uuniin.

Kuusen jalan haku. Tonttulakit päähän, saappaat jalkaan. Lyhdyt olivat kateissa, piti turvautua tälläkertaa taskulamppuihin. Vahingossa laitettiin valot. Ovi kiinni. Odottamaan valojen sammumista... uudestaan matkaan. Jännää! Täällä voi olla vesihiisi. Samalla tuuletuskoneen ääni hurahti ja pelästytti. Onnellisesti kuusen jalka löytyikin kellarista. Päälle oli vuoden aikana kasautunut tavaraa, jouduimme vähän kaivamaan.

Kuusen koristelu. 4 vuotias kiiruhti laittamaan ensimmäisen koristeen. Kertsin joulukalenterisukasta oli saanut rusinoita ja yhden kuusenkoristeen. Tärkeä paketti :).

Kinkkujoululeivät. Juhlimme koristeltua kuusta kinkkuleivin. Kaikilla olikin jo vähän nälkä.

Joulusuihkut. Kaikki tontut puhtaiksi ja juhlavaatteet päälle. Sitä ei tiedä, koska pukki on tulossa.

Joululyhty. Mietittiin, mitä laittaisimme parvekkeelle pukille merkiksi, koska saisi meille tulla. Lyhty, mikä palveli monta vuotta kolahti viime joulun hässäkässä lattialle ja hajosi. Tilalle unohtui ostaa uusi... hmm. kävisiköhän joku kynttilävalo?

Joulupukki. Pauketta! Kuulitteko, vaikkei mitään lyhtymerkkivaloja oltu viritelty. Vanhemmat eivät olleet vielä valmiita, mutta tosiaan, pukki oli jo ovella! Tottuneesti pukki käveli sisään, päivitteli lasten kasvua ja kävi tutulle nojatuolille istumaan. "Se on pukin paikka", piti ensin 4 vuotiaalle sanoa, kun oli mennyt "pukin paikalle" istumaan. Vihkosta tarkastettiin jokaisen känkkäränkkäpisteet. Eivät olleet tontut taineet kaikkea raportoida, koska känkkäränkkäpisteitä oli aikas vähänlaisesti. Jollain pojalla oli kuulemma ollut 129 känkkäränkkäpistettä. Meillä pisteet pyöri 34-39 välillä. Vauvalla oli yksi piste ;). Esikoinen oli valmistellut esitystä pukille. Soitti lasten leikkikosketinsoittimella pukille pari joululaulua. Hyvin soitettu. Pukin mielestä pitäisi hakea johinkin soiton opiskeluun :). Lauloimme pukin kanssa. 4 v. ja 7 v. nostivat innolla kätensä, kun pukki kysyi joululahjajakoapulaista. 4 v. sai tälläkertaa olla apulaisena, kun nosti kätensä ensimmäisenä. Lahjojen jaon jälkeen vielä yksi laulu ja lapset pukin ympärille kuvattavaksi. Vauva veti sylissä pukkia niin kovasti parrasta, että tuli kiire ottaa vauva takaisin. Eihän vain pukkia sattunut? Nähdään taas ensi vuonna! Hei, hei!

Lahjat. Lapsilla alkoi vimmattu lahjojen availu. Hopsista, pukin mentyä eteisestä löytyi vielä jakamattomia lahjoja. Aina se pukki tekee sen saman. No, hyvä. Eipä mennyt pukin vierailuaika pelkästään lahjojen jakoon, vaan ehdittiin myös laulaa. Esikoinen ehtikin jo pelästyä. Hänellä oli selvästi vähemmän lahjoja kuin muilla, mutta onneksi tilanne nyt tasoittui. Esikoisen lemppari oli pörrölangat, 7 vuotiaan oli pahviompelutyö, 4 vuotiaan oli vesivärit. Vauvan lemppari oli selvästikin ensihammasharja. Tutki sitä ainakin tunnin, eikä muu kiinnostanut yhtä paljon.

Ruoka. Omien lahjojen jälkeen oli jouluruuan aika. Kuinka laatikot maistuivatkaan tänä vuonna hyviltä! Olikohan syynä suurempi pöytäkoko. Pöytähankinnan ansiosta koko perhe ja ruuat mahtuivat hyvin. Porkkanalaatikon ohjeen olin vaihtanut edellisvuosista. Muuten laatikot tein samoin kuin aina joka vuosi.

315519.jpg

Vielä oli avattavana yhteiset lahjat. Mitähän suuressa paketissa olisi? Esikoinen toivoi kovasti sähköpianoa. Lasten leikkisoittimesta loppuivat aina koskettimet kesken, kun yritti tapailla kappaleita korvakuulolla. Taitaa olla kuntopyörä... kuivausteline... eikä!... jos nää onkin jalakset sähköpianoon! Toivottu lahja paljastui. Voi elämän kevät!, huudahti esikoinen.