Herätyskello herätti aattoaamuun kello 6. Eilisilta meni puolilleöille, mutta hetken heräilyjen jälkeen ei onneksi väsyttänyt.

Eilisiltana vireille laitettun tuuvingin imeltymisaika meni pidemmäksi kuin ohjeissa... laatikko uuniin paistumaan klo 6.30.

Kuusi oli jo olohuoneessa ja se oli jo hyvin hörpännyt vettä. Tavoista poiketen, mies oli eilen tehnyt 4 vuotiaan kanssa kaksin kuusenjalanhakureissun kellariin. Itse sulattelin tuolloin 8 vuotiasta kuusenhaukureissusta ja 11 vuotias ja 14 vuotias olivat vihdoin saatu siivoamaan ja ojentelemaan paikkoja.

Aamukahvit

Rosolliainekset kiehuivat samalla, kun mittailin joulupuuron riisejä hautumaan. Riisipuuron keittoa venytelläänkin vähän, sillä mies joutui kipaisemaan vielä kaupassa. Ehdin jo ihmetellä, kuinka kauan lapset nukkuvat tänä aattona. Siinä samassa, kello 9 olikin 8 vuotias ihmettelemässä porkkanankuorintaa ja joulupukin kuuman linjan äänet alkoivat kuulua. 4 vuotiaskin heräsi lastenohjelmille, 11 vuotias mönki esiin kello 9.30... hänestä taidetaankin tehdä puuronhämmennystonttu ;)

Kalkkuna meni uuniin kello 10.20. 8 vuotias ja 4 vuotias hääräsivät kalkkunan kanssa. 8 vuotias sai avata kalkkunan paketistaan ja työntää paistomittarin paikoilleen. "Sillä on nyt kuumemittari", sanoi 4 vuotias. "Eikun siltä otetaan verinäyte", sanoi 8 vuotias. Vielä piti saada liian pieni uunipussi solmittua. Sisulla kalkkuna pakettiin. Enää ei lähdetä sopivia pusseja ostelemaan. 8 vuotias kantoi valmiiksi paketoidun kalkkunarullan paistoastiassaan uunille päin. "Mitä punaista tossa on!", hätkähti 8 vuotias ja osoitti kalkkunan pinnassa olevaa pienenpientä punaista kohtaa. "Mutta eks sä ottanutkaan kalkkunasta verinäytettä?" :D :D. "En mä ihan tosta kohtaa", ihmetteli 8 vuotias.

14 vuotias esikoinen heräsi kello 10.45. 8 vuotiaasta tulikin puuronhämmennystonttu ja kattausapulainen, 11 vuotias ja 4 vuotias katsoivat lastenohjelmia, mitä esikoinenkin liittyi katselemaan suihkun jälkeen. Touhukas 8 vuotias jatkoi touhuamista keittiössä ja auttoi kaupasta palanneen iskän laukkujen purkuussa.

14 vuotias ja 11 vuotias kapinoivat siivoilua ja sänkyjen petailua vastaan. Kuusi oli vielä väärässä nurkkauksessa, mihin se oli ajateltu. Olohuoneen trimmausta. Ulkoa kuului vielä mattojen tamppausääniä. Muuallakin siivotaan vielä.

Joulurauhan julistus. Televisio päälle ja samalla, kun siivoilut jatkuivat, kuuntelimme joulurauhan julistusta.

Paljon paljon tonttuja... sävelmä alkoi soimaan. Ihana joulutervehdysvideo vanhoine kuvineen Yleltä. Nappasin 8 vuotiaan nojatuolista syliini ja 4 vuotias tuli viereen paijailtavaksi. 14 v. ja 11 v. höhöttivät taustalla, että tykkääks äiti tosta? Myöhemmin havaitsin 8 vuotiaan hyräilevän laulua ja kun kaivoin YouTubesta joulupäivänä kappaleen kuultavaksi, juoksi 4 vuotias heti viereen kuuntelemaan ja halaamaan.

Joulupuuro. Puuroa oli vitkuteltu ja hauduteltu valmistumista pitkään. Kaurajuoma ei taida olla paras mahdollinen maidoton maidonkorvike riisipuuroon, sillä puuron väriksi tuli ruskehtava. 8 vuotias vahti kauhaa, että pääsisi ensin puurolle ja saisi mantelin. Tyttö täydensi puurokuppiaan niin kauan, että manteli löytyi ;). Perheen iskä jakoi muille pussista varamantelit.

Lattioiden pesua. Perheen isä pesi vielä olohuoneen ja eteisen lattiat puhtaiksi, vaikka itse olin sitä mieltä, että lattiat kelpaisivat sellaisinaan.

Kuusen koristelu. Lapset koristelivat kuusen. 14 vuotias oli valomestarina. Köynnöksissä huudeltiin iskää apuun, mutta latvatähden asettelussa ei apuja tarvittu. Ensimmäistä kertaa esikoinen laittoi latvatähden paikoilleen.

Kinkkuleivät. Kuusenkoristelun jälkeen on perinteisesti syöty kinkkuleivät... pyötäliinan vaihto, kukat paikoilleen, porkkana- ja lanttulaatikko valmistuivat.

Jouluruoka. Kaikki laatikot ja kalkkuna onnistuivat hyvin :). Oli ihana istua yhdessä joulupöydässä ja siivouksistakin oli vihdoin selvitty.

Murkkutonttujen marinaa. 14 vuotias ja 11 vuotias mököttivät sohvalla. Ei ollut muka mitään tekemistä :o. Vieroitusoireita, kun jouluaattona ei saanut tietokoneelta peliaikaa. 14 vuotias räpelsi ipodia.

Joulutanssit ja -leikit. 4 vuotias ja 8 vuotias leikkivät ja tanssivat joululaulujen tahdissa. Isä pyöri vauhdikkaasti mukana :).

Merkkivalo joulupukille... meillä on vielä käymättä! Perheen iskä tsemppasi porukan parvekkeelle laittamaan joulupukille merkkivaloa. Esikoinen sai olla sytytysmestarina. Meni monta tikkua. Naureskeltiin, että "ei se ainakaan polta tupakkaa, kun ei uskalla sytyttää tulitikkuja" :).

Joulupukki. Kuuluin kovaa kolketta. Isä avasi oven ja kiitteli. Olipa se nopeaa toimintaa. Joulupukille laitettu merkkivalo toimi taas :). Taas kolisi! ... oikein pelästyttiin! Isä avasi oven jälleen. Meinasi pukilta taas toinen säkki unohtua, mutta muisti kuitenkin. "Joo, joo, kiitos, kiitos", vastasi isä kiireiselle pukille.

Lahjat. Lapset jakoivat lahjat. Tämän vuoden suosikkilahjat olivat:

  • 14 v.  kuulokkeet
  • 11 v.  Top Model muotisuunnittelukirja
  • 8 v.  zhu zhu marsu ja muovailumassa
  • 4 v.  zhu zhu marsu ja pikkunukke, jolla on pujotettavat muovivaatteet

Murkkutontut olivat kummasti piristyneet. Enää ei murjotuttanut yhtään kun lahjoja sai. Toivottavasti joulu ei ole ainoastaan lahjojen saamista. Yhteisestä suuresta lahjasta paljastui Wii -pelikonsoli. Taisi olla täysiosuma... peukut menivät yhteen "Yes!".

Perheen äiti meni nukkumaan aikaisemmin. Muilla lahjojen tutkimiset ja Wii -pelaitut jatkuivat kahteen asti yöhön.