Esikoinen oli laittanut kellon soimaan. Kolme lapsista oli noussut katsomaan aamun lastenohjelmat. Pienin nukkui pitempään.

Puuron keitto. Äiti heräsi yhdeksältä ja alkoi touhuamaan heti keittiössä, kun eilen jäi tuuvinki tekemättä. Esikoinen auttoi riisipuuron hämmentämisessä. Porkkanoiden ja lanttujen pilkkomiset. Kalkkuna sujahti uuniin. Isä herätettiin puoli yhdentoista aikaan.

Joulupuuro. Riisipuurot maistuivat luumu-rusinasopan, kanelin ja sokerin kera. Tämän vuoden manteli osui jälleen kerran äidille!

Joulukalenterien viimeiset luukut. Kalenterikynttilän 24 numero poltettiin ja viimeiset luukut kalenterista avattiin. Kahden vanhimman lapsen 500 palan joulupalapeli valmistui, samoin 5 vuotiaan pallopalapeli. Voi sitä onnellista hymyä!

8 vuotias auttoi survomaan porkkanat. 11 vuotias yllätti kivalla valoviritelmällä, kun kieputti pitkän kepin ympärille, viime vuonna kaveriltaan saamansa, enkelivalot ja laittoi kepin rautalangoilla päistä roikkumaan.

1156538.jpg

Kuusen jalan haku. Tonttulakit päässä, lyhtyjen valossa, pimeään kellariin hakemaan kuusen jalkaa. Pienin väsähti ja kiukustui, kun piti tulla jo sisälle, eikä saanut mennä yksin portaisiin. Äiti joutui hetken tyynnyttelemään, kun muut laittoivat kuusta jalkaan.

Kuusen koristelu. 5 vuotiaalla oli kiire antamaan kuuselle vettä pienestä lasten kastelukannusta. 8 vuotias ripusti heti huovutetun pupukoristeensa ja teki kuusen naavasta itselleen viikset :D. 11 vuotias oli valomestarina.

Välipalaleipää. Jokainen otti vähän välipalaa, että jaksettiin odottaa jouluruuan valmistumista.

Joulupukin odotusta. "Milloin joulupukki tulee?", kysymys kuului monta kertaa. Kävimme sytyttämässä punaisen ison kynttilän parvekkeelle. Jos se vaikka nopeuttaisi pukin tuloa. Samalla haukattiin raitista ilmaa, kun ulkoilemaankaan ei voinut lähteä. Pukkihan tulisi kuitenkin juuri silloin.

Joulupöytään. "Jos se ei tulekaan", kuului jo epätoivoa joulupöytään käydessä. "Joulupukki ei ole tullut koskaan näin myöhään". Mikä myöhä tämä nyt vielä oli. Kello oli tulossa vasta seitsemän.

1157922.jpg

Joulupukki. Kesken ruokailun kuuluikin kova kalke. Lapset ryntäsivät pöydästä. Joulupukki oli ottanut tontunkin mukaan. Mitään puhetta ei ollut tämän vuoden känkkäränkkäpisteistä. Niitä olisikin varmaan ollut ihan kauheasti. Ennen kovaa laulaneet kaksi vanhempaa lasta ottivat hiljaisemman linjan. Pukki pyysi esikoista soittamaan jotain sähköpianolla ja "Kulkuset"-säveleitä kuultiinkin. Sitten pukki kehotti tonttuaankin soittamaan. Tonttu ei yllättäen muistanut yhtään joululaulua, mutta Titanicia kuultiin. Kun joulupukki kysyi tontulleen lahjanjakoapulaista, kaikki lapset olivatkin yllättäen hiljaa. Viime vuonna apulaisen paikasta kilpailtiin. Esikoisen paketti osui pussista ensimmäisenä, joten hänestä tuli samalla lahja-apulainen.

Lahjat. 8 vuotias tuumasi heti, että oli saanut vähemmän lahjoja, kuin viimevuonna. Onneksi esikoinen muisti, että ennenkin oli pukilta lähtiessä jäänyt jakamattomia paketteja. Isä löysikin pienen säkin naulakon alta. 8 vuotiaan lahjatilanne alkoi näyttämään paremmalle. Suosikkilahjat tänä vuonna olivat:

  • 11 v. oli Kids Top 20 -levystä kenties aluksi eniten riemuissaan, pitkä nalle yöpaita ja lukuisat askartelutarvikkeet olivat tosi mieluisia.
  • 8 v. laitteli urakalla uusia tarrojaan paikoilleen. Joulupäivänä nimesi leimasimet ja nimikkokynän mieleisikseen.
  • 5 v. suosikki oli selvästikin puhuva leikkitietokone, vaikkei suoraan uskaltanutkaan sitä tunnustaa, kun siskot kiusoittelivat "Nähdään laivalla, terveisin Samuli" tietokoneviestistä.
  • 1 v. suosikki oli vauvanukke, jota hoivasi kovasti. Siskon saama tietokonekin veti puoleensa.

Jatkamaan kesken jäänyttä ruokailua. Laatikot maistuivat ihan pienimmällekin. Porkkanalaatikon ohje oli risteytys useamman kokeilemani porkkanalaatikon ohjeista. 

1157909.jpg Imelletty perunalaatikko. Ohje on pysynyt vuosi vuodelta samana.