Lapset 7 v., 10 v. ja 13 v. ponnahtivat kahdeksalta lastenohjelmille. Kikatukset kuuluivat oven läpi, enkä malttanut nukkua, lyhyistä yöunista huolimatta, pidempää. 3 vuotiaskin heräsi ennen yhdeksää ja pääsi isosiskon syliin katsomaan ohjelmia.

Pöytään vaihtui puhdas liina. 7 v. auttoi asetteluissa ja puuroriisin mittauksessa. Riisipuuro porisemaan... esikoisesta tuli puuron hämmentäjä. Perheen isäkin jaksoi herätä ennen kello kymmentä. :)

Isä lähti ostamaan kaupasta joululimpputäydennystä. Aamupalapöydän vielä odottaessa, esikoinen ja kakkonen pikaimuroivat olohuoneen. Imurointi loppui siskosten riitaan imurijohdosta?!!

20091224joulupuuro.jpg

Joulupuuro, joululimppu ja joulukahvi olivat hyvää, mutta siskosten riitelyä oli vielä ilmassa, eikä esikoinen tullut pöytään samaan aikaan. Radiosta kuultiin joulurauhanjulistus.

Kalkkunanfileerulla sujahti uuniin klo 13. Lepytelty esikoinen sai olla uunipussin sulkijana.

Isä pesaisi vielä olohuoneen lattiaa. Lanttulaatikon ja porkkanalaatikon ainekset kiehuivat. Torttutaikinalevyt aseteltiin pellille sulamaan. Sopiva hetki lähteä...

Kuusenjalanhakuun. Perinteinen retkemme pimeään kellariin taskulamppujen valossa. Tonttulakit päissä etsimme kuusenjalan ja toimme sen kotiin.

Kuusen pystytys ja koristelu. Kuusi pääsi parvekkeelta sisälle. Tarvittavat sahaukset tehtiin. Vähän saha raapaisi isän sormeakin... auts!

7 v. sai olla tähtitorttumestarina, muiden laittaessa kuuseen valoja. Porkkana- ja lanttulaatikko menivät uuniin klo 16.

Lapset koristelivat kuusen omatoimisesti. Jotain puuttui? Tähti ja äidin ostamat tämän vuoden uudet koristeet! Kaikki innostuivat kuusen loppusilauksesta. Uudet tontut paikoilleen. Kaikki seurasivat jännittyneen hiljaisina tähdenviritystä. Isä sai ablodit onnistuneesta suorituksesta.

20091224tortut.jpg

Palkintotähtitortut. Kuusenkoristelijat ansaitsivat luumutähtitortut ja joulukahvit. Ennen tässä vaiheessa on kuusta juhlittu kinkkuleivin, mutta tälläkertaa muutettiin vähän tapoja. Esikoinen avasi kummitädiltä tulleen lahjakorttikirjeen, 10 v. antoi kaikille omatekemät kortit ja äidille ja isälle joulupukkikuulakärkikynät, 7 v. antoi kaikille omatekemät joulukortit, mitkä oli ihanasti pakannut kesähuiveihin.

20091224laatikot.jpg

Jouluruoka. Laatikot onnistuivat hyvin, kalkkuna oli jotenkin erirakenteinen kuin edellisvuonna. Tuuvinki ja rosolli jätettiin tämän vuoden aaton pöydästä pois. Ruokalahjakasseista saadut sardiinit, sillit ja muut säilykkeet pääsivät pöytään.

Pyöritystanssit. Lapset pitivät olohuoneessa raisut pyöritystanssit joulumusiikin tahdissa.

Lyhty päälle. Joulupukkia ei vielä kuulunut, vaikka monenlaisia kolahduksia olimme kuulevinaan. Lapset juoksivat useaan otteeseen turhaan ovelle... naapuriin meni. Tapamme laittaa parvekkeelle joulupukille suuntavalo, että meilläpäin on vielä kaymättä on usein vauhdittanut pukin saapumista. 3 v. sai kantaa tuikun, 7 v. sai kantaa tulitikut, 13 v. sai laittaa kynttilän lyhtyyn ja sytyttää sen.

Joulupukki. Isä oli vienyt haisevan roskapussin ovelta, ettei se vain säikytä joulupukkia. Tullessaan rappukäytävään oli jätetty lahjasäkkejä. Kiireinen pukki, kun ei ehtinyt meidän perhettä laulattaa. Lahjasäkkien määrä näytti lupaavalta... yksi ylimääräinen säkki!

Lahjat. Kolmelle vanhimmalle riitti omat säkit, mistä nostaa lahjoja ja 3 vuotias juoksutti lahjat saajilleen. Tämän vuoden suosikkilahjat olivat:

  • 13 v.  ei osannut sanoa, huonoja lahjoja ei tullut, muttei tullut listattuja toivelahjojakaan, kuivatut hedelmät olivat kiva yllätys
  • 10 v.  "kaikki oli kivoja"... lanka&koukku, ristikkolehdet, koira-aiheinen säilytyslaatikko, rannekello, askartelupaketit...
  • 7 v.  askartelupaketti, kartonki ja paperiaskartelua
  • 3 v.  leikkileivänpaahdin, josta paahtoleivät pomppaavat

Jälkiruokakahvit. Kun kaikki omat paketit oli avattu, oli hyvä hengähtää herkkuhetkelle. Jäätelöä, suklaata, pipari/suklaata, rusinoita, keksejä. Samalla saatiin maistiaisia lasten saamista herkkujoululahjoista... kuivattuja hedelmiä, minikeksejä.

Vanhempien lahjojen avaus. Täydessä tohinassa ei omiin lahjoihin ehdi syventyä. Siksipä on tavaksi tullut availla niitä lasten lahjojen jälkeen. Lapsilla oli vielä avattavanaan yhteiset lahjat.

Aikaiset aamuherätykset alkoivat painaa. Klo 23 perheen äiti peiteltiin ensimmäisenä (!!!) nukkumaan. Muilla lahjojen tutkimiset jatkuivat puoli kahteen asti.